A sűrített levegő rendszerében a következő ötletekkel és megvalósításukkal jelentős energiamegtakaríást és költségcsökkenést érhet el.

 • Szivárgásmenedzsment

  Általánosságban elmondható, hogy a sűrített levegő rendszerek szivárgásokból származó vesztesége 20-30% között van. A legegyszerűbb megoldások az energiahatékonyság növeléséhez a szivárgások csökkentése. A szivárgási pontok egyszerűen lokalizálhatók egy ultrahangos szivárgáskeresővel és a rendszer állandó monitorozásával kordában tarthatók a szivárgások. A kompresszorkapacitás bővítésének előtt mindig érdemes a szivárgások csökkentése …

 • Célgépek lekapcsolása

  Manuális vagy elektromos mágnes szelepek célgépek előtti beszerelésével a nem üzemelő gépek egyszerűen lekapcsolhatók. Nem működő, de nem lezárt gépek esetén pedig meg kell bizonyosodni, hogy nincs-e gépen belüli szivárgás. A célgépek kontrollja egy végponti áramlásmérővel egyszerűen monitorozható.

 • Nyomáscsökkentés

  Nem érdemes nagyobb üzemi nyomáson tartani a rendszert, ha azt a gépek nem igénylik, 1 bar rendszernyomás csökkentéssel 7% energia takarítható meg. Javasolt új rendszereknél a csőméretek optimális méretezése, szűkítések elkerülése, 45° könyökök alkalmazása. Célgépek, célgép csoportok előtt nyomásszabályzók, tartályok telepítése, a nyomásingadozások kiküszöbölése.

 • Kompresszorház levegőellátás

  A kompresszor, a szárítóberendezések, de még a szűrők kapacitását is befolyásolja a környezeti hőmérséklet. A megfelelő kompresszorházi szellőztetés fontos energetikai és állagmegóvási szempontból is.

 • Hővisszanyerés

  A kompresszorok a felhasznált villamos energia nagy részét hővé alakítják át. Ennek a hőenergiának 80-95 % meleg levegő formájában fűtésként újrahasznosítható. Egy hőcserélőn keresztül meleg vízként technológiai temperálására vagy a használati-fűtési meleg vízrendszerhez használható fel.

 • Hálózatracionalizálás, üresjáratok csökkentése

  Megváltozott a gyártási kapacitás, csökkentek a szivárgások, alkalmanként vannak csúcsigények a gyártás részéről, a kompresszorok üresjárati óraszáma magas. Kompletten érdemes auditálni / felülvizsgálni a sűrített levegő rendszert, méréseket végezni teljesítmény/légmennyiség/nyomás oldalról, átszervezni vagy csökkenteni a kapacitásokat, minimalizálni az üresjáratokat, optimalizálni a vezérlőrendszert.

 • Levegő előkészítés

  Technológiai igényektől függően a levegő előkészítése, az optimális tisztaságú levegő biztosítása alapvető fontosságú. Viszont érdemes mindig a szükséges-elégséges törvényt követni, valamint hosszú távon energetikai paraméterekben gondolkozni (harmatpontvezérelt szárítóberendezés, zero purge) , mivel a sűrített levegő kezelése költséges és energiát emészt fel.

 • Alternatív megoldások

  A sűrített levegőt, mivel „ingyen van” (kb. nyolcszor költségesebb, mint az elektromos energia) sok helyen indokolatlanul is használják. Tisztításra, szerszámok üzemeltetésére sok esetben az elektromos energia alkalmazása energia és költséghatékonyabb.

Olvasson tovább ...

 • Kompresszorok

  Csavarkompresszorok
  Dugattyús kompresszorok
  Olajmentes kompresszorok
  Kompresszor alkatrészek

 • Levegőelőkészítés

  Szűrők
  Hűtve szárítók
  Adszorpciós szárítók
  Olaj-víz szétválasztók